Chia semínka (200 g)
Popis
Chia semínka, pocházející z rostliny šalvěj hispánská (Salvia hispanica L.), jsou zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují vysoký podíl zdraví prospěšných omega 3 a 6 mastných kyselin ve velmi příznivém vzájemném poměru, obsahují vysoký podíl vlákniny a jsou bohatým zdrojem vitamínů (A, C nebo E) a minerálních látek (draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku a železa). obsahují více omega-3 mastných kyselin než jakýkoliv jiný přírodní zdroj.
Semínka chia pocházejí ze šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.), což je jednoletá bylina z čeledi hluchavkovitých (Laminaceae), původně pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Název "chia" pochází z aztéckého slova "chian", což v překladu znamená "olejnatý". Pojmenování „chia“ je mayský výraz pro „sílu“.
Tato semena byla také asi do roku 900 před n.l. používána v Mexiku jako měna, což jen dokazuje jejich vysokou cenu. Chia semínka patřila mezi čtyři nejdůležitější potraviny starověkých Aztéků – fazole, amarant, kukuřice a chia. Tato strava již v dávných dobách splňovala výživové požadavky stanovené dnešní Světovou zdravotnickou organizací.
Vlastnosti chia semínek:
- obsahují přírodní antioxidanty
- jsou výborným zdrojem energie
- obsahují velké množství vlákniny
- jsou lehce stravitelná
- mají nízký glykemický index
- mají vysoký obsah vápníku
- snadno se skladují, nežluknou a mají dlouhou trvanlivost
- nemají žádnou specifickou chuť – jsou vhodné do sladkých i slaných jídel
- vhodné pro celiaky, diabetiky, vegetariány, vegany, těhotné i kojící ženy
Doporučené dávkování: Nejvýše 15 g (cca 5 lžiček) denně.
Skladování: V suchu a teplotě do 25 stupňů Celsia. Na suchém a chladném místě, v uzavřeném obalu, mimo dosah dětí! Minimální trvanlivost do data uvedeného na spodní straně obalu. Chraňte před přímým sluncem.
Upozornění: Obsah začněte užívat pouze z nepoškozeného bezpečnostního obalu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Není určeno dětem do 3 let.
Složení: Semena šalvěje hispánské.
Podobné produkty
Hmotnost | 0.8 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.