ŽELEZO (Ferrum)
Latinský název je Ferrum. Chem. značka Fe. V Mendělejevově tabulce prvků jej řadíme mezi kovy. Celková zásoba v těle je u mužů 3,5 - 4,5 g u žen je to méně okolo 2,5 g, 57 % celkového železa je obsaženo v červených krvinkách, 7 % ve svalech v tzv. myoglobinu, 16 % je vázáno ne enzymy na tzv. metaloenzymy a 20 % je uskladněno v játrech.
Železo je nezbytným prvkem, protože je součástí hemoglobinu a ten je obsažen v červených krvinkách. Červené krvinky mají za úkol v našem těle obstarávat rozvoz kyslíku ke všem orgánům a tkáním. Vazbu kyslíku na červenou krvinku obstarává již zmíněný hemoglobin. Hemoglobin je bílkovina, která se skládá ze čtyř subjednotek, z nichž každá obsahuje hem. Hem je komplex porfyrinu a Fe2. Každé ze čtyř Fe2 váže reverzibilně jednu molekulu kyslíku. Hemoglobinu je u mužů 150 - 160 g/l a u žen 140 - 145 g/l. Železo se dále podílí na obranyschopnosti organismu a dále na mnohých enzymatických reakcích, protože je součástí velkého počtu enzymů.
Sideropenie je nedostatek železa v organismu. Rozeznáváme tři stadia při rozvoji sideropenie.
- Prelatentní deficit železa. V tomto stadiu dochází ke snižování zásob železa, ale není ještě ovlivněna jeho dodávka do kostní dřeně, kde se tvoří červené krvinky.
- Latentní deficit železa. V tomto období jsou zásoby železa do značné míry vyčerpány a klesá nabídka železa pro erytropoézu (tvorbu červených krvinek).
- Manifestní deficit. V tomto stadiu dochází k rozvoji anémie z nedostatku železa. Nedostatek železa v tomto stadiu limituje erytropoézu. Příčinou je zřejmě porušená funkce enzymu ribonukleotidreduktázy, který obsahuje železo. Tím je významně omezena kompenzace zániku červených krvinek jejich zvýšenou tvorbou.
Příčiny sideropenie jsou:
- Nedostatečný přívod železa.
- Nadměrné ztráty. K těmto ztrátám dochází u žen fyziologicky při menses. Je trochu nepochopitelné, proč mají ženy méně železa než muži, přičemž se ženy daleko častěji dostávají do stavu, kdy je spotřeba železa vyšší. Ale i u mužů může dojít k nadměrným ztrátám, ale vesměs jsou to patologické procesy. Ztráty železa jsou většinou v důsledku krvácení. Toto může být např. při hemoroidech, polypech tlustého střeva, jícnových varixech, vředové chorobě žaludku a dvanácterníku, dále pak u nádorů, které krvácejí. U žen mohou být tyto příčiny stejné, ale často dochází ke krvácení z ženských reprodukčních orgánů (z dělohy, z vagíny i z vaječníků) při patologických procesech jako jsou polypy dělohy nádory, cysty apod.
- Normální přívod nestačí krýt zvýšené nároky. Tyto stavy se opět častěji vyskytují u žen. Jsou to - těhotenství hlavně poslední trimestr, kdy je pro plod velice důležitá dostatečná zásoba železa. Uvědomme si, že žena musí vyprodukovat během těhotenství o 30 % erytrocytů více, než je její normální hladina. Dále je to kojení, které také spotřebuje více železa. Další stavy se zvýšenou potřebou železa jsou puberta nebo dárcovství krve.
Příznaky - v prvních dvou stádíich se v celku žádné příznaky neprojevují, ale jedinci, kteří se nacházejí v tomto stavu mohou být náchylnější k virovým a bakteriálním onemocněním a to i opakované, dále zvýšená únava a malá odolnost proti stresu. Ve třetím stadiu už dochází k celé škále příznaků. Jedním z největších je při rozvinuté anémíi bledost a celkový nezdravý vzhled člověka, dále je to dušnost, krátký a rychlý dech, bolesti hlavy, iritační stavy, zažívací potíže, zácpa, nadýmání. Dalšími příznaky jsou poruchy v tvorbě kůže, vypadávání vlasů a nehtů, bolavé ústní koutky.
Přebytek železa v organismu je jev daleko vzácnější a většinou souvisí s vrozenými poruchami a chromozomálními aberacemi. Tyto choroby mají v populaci nízkou incidenci.
Pokrmy s obsahem železa: všechny vnitřnosti (ledvinky, játra, srdce), melasa, ústřice, pivní kvasnice čočka, meruňky, mandle, špenát. V menší míře houby, kokosové ořechy, čerstvý hrášek, oříšky, fazole, vejce, kuřata, hovězí maso.
Železo se samo o sobě špatně vstřebává a má také dost svých nepřátel, kteří mu tuto úlohu ještě ztěžují. Absorpce železa je snižována fosfoproteiny, obsaženými ve vejcích, rovněž na vstřebávání mají vliv zácpa a záněty tlustého střeva. Kdo pije kávu nebo čaj potřebuje stravu obzvláště bohatou na železo, z léků např. snižuje vstřebávání železa obyčejný aspirin.
Dávkování: denní doporučené dávkování je od 10 do 18 mg/den. Ženy v těhotensví a kojící matky by měly přijímat železa více, ale po dohodě se svým lékařem. Je lepší požívat železo ve formě chelátů jako rozpustných komplexů s bílkovinami. Vstřebání železa podporuje vitamin B12, B6, kyselina listová a vitamin C. Proto by se železo mělo brát jako doplněk spolu s těmito vitaminy. Naopak, neberte železo s vitaminem E. Ti dva se nemají radí a ničí jeden druhého.
Obsah železa v některých potravinách:
Potravina (100 g) |
železo (mg) |
čočka |
9,0 |
fazole |
6,9 |
pšenice |
5,9 |
hrách |
4,7 |
petrželová nať |
4,7 |
ovesné vločky |
3,8 |
žito |
3,7 |
lískové oříšky |
3,4 |
špenát |
3,0 |
jablka |
2,2 |
brambory |
1,0 |
rýže |
0,8 |
hovězí maso |
3,3 |
vepřové maso |
3,5 |
kravské mléko |
0,1 |
tavený sýr |
0,6 |