ŽELEZO

ŽELEZO (Ferrum)

 

Latinský název je Ferrum. Chem. značka Fe. V Mendělejevově tabulce prvků jej řadíme mezi kovy. Celková zásoba v těle je u mužů 3,5 - 4,5 g u žen je to méně okolo 2,5 g, 57 % celkového železa je obsaženo v červených krvinkách, 7 % ve svalech v tzv. myoglobinu, 16 % je vázáno ne enzymy na tzv. metaloenzymy a 20 % je uskladněno v játrech.

 

Železo je nezbytným prvkem, protože je součástí hemoglobinu a ten je obsažen v červených krvinkách. Červené krvinky mají za úkol v našem těle obstarávat rozvoz kyslíku ke všem orgánům a tkáním. Vazbu kyslíku na červenou krvinku obstarává již zmíněný hemoglobin. Hemoglobin je bílkovina, která se skládá ze čtyř subjednotek, z nichž každá obsahuje hem. Hem je komplex porfyrinu a Fe2. Každé ze čtyř Fe2 váže reverzibilně jednu molekulu kyslíku. Hemoglobinu je u mužů 150 - 160 g/l a u žen 140 - 145 g/l. Železo se dále podílí na obranyschopnosti organismu a dále na mnohých enzymatických reakcích, protože je součástí velkého počtu enzymů.

 

Sideropenie je nedostatek železa v organismu. Rozeznáváme tři stadia při rozvoji sideropenie.

  • Prelatentní deficit železa. V tomto stadiu dochází ke snižování zásob železa, ale není ještě ovlivněna jeho dodávka do kostní dřeně, kde se tvoří červené krvinky.
  • Latentní deficit železa. V tomto období jsou zásoby železa do značné míry vyčerpány a klesá nabídka železa pro erytropoézu (tvorbu červených krvinek).
  • Manifestní deficit. V tomto stadiu dochází k rozvoji anémie z nedostatku železa. Nedostatek železa v tomto stadiu limituje erytropoézu. Příčinou je zřejmě porušená funkce enzymu ribonukleotidreduktázy, který obsahuje železo. Tím je významně omezena kompenzace zániku červených krvinek jejich zvýšenou tvorbou.

Příčiny sideropenie jsou:

  • Nedostatečný přívod železa.
  • Nadměrné ztráty. K těmto ztrátám dochází u žen fyziologicky při menses. Je trochu nepochopitelné, proč mají ženy méně železa než muži, přičemž se ženy daleko častěji dostávají do stavu, kdy je spotřeba železa vyšší. Ale i u mužů může dojít k nadměrným ztrátám, ale vesměs jsou to patologické procesy. Ztráty železa jsou většinou v důsledku krvácení. Toto může být např. při hemoroidech, polypech tlustého střeva, jícnových varixech, vředové chorobě žaludku a dvanácterníku, dále pak u nádorů, které krvácejí. U žen mohou být tyto příčiny stejné, ale často dochází ke krvácení z ženských reprodukčních orgánů (z dělohy, z vagíny i z vaječníků) při patologických procesech jako jsou polypy dělohy nádory, cysty apod.
  • Normální přívod nestačí krýt zvýšené nároky. Tyto stavy se opět častěji vyskytují u žen. Jsou to - těhotenství hlavně poslední trimestr, kdy je pro plod velice důležitá dostatečná zásoba železa. Uvědomme si, že žena musí vyprodukovat během těhotenství o 30 % erytrocytů více, než je její normální hladina. Dále je to kojení, které také spotřebuje více železa. Další stavy se zvýšenou potřebou železa jsou puberta nebo dárcovství krve.

Příznaky - v prvních dvou stádíich se v celku žádné příznaky neprojevují, ale jedinci, kteří se nacházejí v tomto stavu mohou být náchylnější k virovým a bakteriálním onemocněním a to i opakované, dále zvýšená únava a malá odolnost proti stresu.  Ve třetím stadiu už dochází k celé škále příznaků. Jedním z největších je při rozvinuté anémíi bledost a celkový nezdravý vzhled člověka, dále je to dušnost, krátký a rychlý dech, bolesti hlavy, iritační stavy, zažívací potíže, zácpa, nadýmání. Dalšími příznaky jsou poruchy v tvorbě kůže, vypadávání vlasů a nehtů, bolavé ústní koutky.

 

Přebytek železa v organismu je jev daleko vzácnější a většinou souvisí s vrozenými poruchami a chromozomálními aberacemi. Tyto choroby mají v populaci nízkou incidenci.

 

Pokrmy s obsahem železa: všechny vnitřnosti (ledvinky, játra, srdce), melasa, ústřice, pivní kvasnice čočka, meruňky, mandle, špenát. V menší míře houby, kokosové ořechy, čerstvý hrášek, oříšky, fazole, vejce, kuřata, hovězí maso.

 

Železo se samo o sobě špatně vstřebává a má také dost svých nepřátel, kteří mu tuto úlohu ještě ztěžují. Absorpce železa je snižována fosfoproteiny, obsaženými ve vejcích, rovněž na vstřebávání mají vliv zácpa a záněty tlustého střeva. Kdo pije kávu nebo čaj potřebuje stravu obzvláště bohatou na železo, z léků např. snižuje vstřebávání železa obyčejný aspirin.

 

Dávkování: denní doporučené dávkování je od 10 do 18 mg/den. Ženy v těhotensví a kojící matky by měly přijímat železa více, ale po dohodě se svým lékařem. Je lepší požívat železo ve formě chelátů jako rozpustných komplexů s bílkovinami. Vstřebání železa podporuje vitamin B12, B6, kyselina listová a vitamin C. Proto by se železo mělo brát jako doplněk spolu s těmito vitaminy. Naopak, neberte železo s vitaminem E. Ti dva se nemají radí a ničí jeden druhého.

 

Obsah železa v některých potravinách:

Potravina (100 g)

železo (mg)

čočka

9,0

fazole

6,9

pšenice

5,9

hrách

4,7

petrželová nať

4,7

ovesné vločky

3,8

žito

3,7

lískové oříšky

3,4

špenát

3,0

jablka

2,2

brambory

1,0

rýže

0,8

hovězí maso

3,3

vepřové maso

3,5

kravské mléko

0,1

tavený sýr

0,6