Zdraví a imunita.
Tento tradiční ájurvédský prudukt, vyrobený podle originální receptury, obsahuje pouze plně zralé ovoce Amalaki, vzácný bambusový produkt Vanshlochan a velké množství vysoce kvalitních přírodních bylin, ovoce, kořenů a koření, které byly velmi pečlivě sklizeny v nejčistších autentických Himálajských regionech a dalších částech Indie.
Jednou z hlavních ingrediencí této vzácné a starodávné receptury je Amalaki. Ovoce stromu Amalaki obsahuje vysoké množství vitaminu C a uvádí do rovnováhy všechny tři dóši (váta, pitta, kapha). Obsahuje pět chutí (všechny kromě slané).
V klasických ájurvédských textech je Amalaki jedním z nejvýznamnějších a nejdůležitějších Rasayanů (životních elixírů) se vzácnou kombinací pozitivních vlastností. V autentických ájurvédských spisech je Amalaki dokonce popsáno jako "božská léčivá rostlina".
Naše originální Maharishi Ayurveda Chyavanprash obsahuje mnoho dalších hodnotných ingrediencí, například 'Dashmool', jehož exotický název naznačuje cennou kombinaci deseti ájurvédských kořenů. Dashmool uklidňuje všechny tři dóši, ale především Vátu. Tento výjimečný recept zahrnuje slavný indický dlouhý pepř "Pippali", "Shatavari", divoký indický chřest (jehož konzumaci Ájurvéda tradičně doporučuje zvláště ženám), úžasnou Vátu-uklidňující "Ashwagandhu" (Zimní třešeň, známá jako "indický ženšen ') a velké množstvím dalších unikátních ingrediencí.
Doplněk stravy
Chyawanprash je nutriční bylinný elixír, který je v systému ájurvédského lékařství považován pro své revitalizační účinky za „elixír života“. Je složen z jedinečné kombinace bylin, které svými antioxidačními vlastnostmi prospívají gastrointestinálnímu zdraví, optimální činnosti imunitního systému a komplexní vitalitě tělesných tkání organismu. Stará legenda praví, že v dávných dobách mudrc Chyawan obnovil své mládí a dobré zdraví konzumací ovoce Amalaki v kombinaci s dalšími bylinami a poté se dožil vysokého věku. Tak vznikl tento výjimečný bylinný elixír, který byl pojmenován Chyawanprash.
Proces trávení z pohledu ájurvédy probíhá postupně na třech různých úrovních trávicího traktu. Nejprve v žaludku, poté v tenkém a posléze tlustém střevě. Vstřebané živiny na úrovni žaludku jsou využívány k tvorbě tělesných tekutin, krve a lymfy. Zažívání potravy v tenkém střevě ovlivňuje tvorbu svalů a tuku. Závěrečným zpracováním potravy ve tlustém střevě se výživné látky uplatňují v procesu regenerace pokožky, vlasů, kostí, mozkové tkáně, nervového systému a reproduktivních orgánů. Zdraví a vitalita celého organizmu proto zcela závisí na správném trávení, zažívání a vstřebávání živin konzumované stravy, které jsou v konečné fázi metabolismu určeny k regeneraci a obnově všech sedmi tělesných tkání - dhatus (viz Sedm tělesných tkání).
Doporučená dávka:
2-3 čajové lžičky bylinného džemu samostatně nebo zapít šálkem vlažného mléka či vody.
Příprava lahodného nápoje: 1 čajovou lžičku rozmíchejte ve 250ml teplé vody.
Složení: Třtinový cukr, ovoce Amla, ghee (přepuštěné máslo), med, Bambusa bambos (Vanshlochan), pepř dlouhý (Piper longum), šafrán, skořice, mix bylina a koření *.
* Vitis vinifera (raisin), Inula racemosa, Pistacia integerrima, Habenaria intermedia, Microtylis wallichii, Tinospora cordifolia (guduchi), Phyllanthus niruri, Curcuma zedoaria, Nymphaea stellata, Fritillaria roylei, Adhatoda vasica, Martynia annua, Mesua ferrea , Polygonatum verticillatum, Teminalia chebula (haritaki), Pueraria tuberosa, Omexylum indicaum, Solanum xanthocarpum, Gmelina arborea, Teramnus labialis, Tribulus terrestris, Uraria picta, Elettaria cardamomum, Clerodendron phlomidis, Sida cordifolia, Boerhaavia diffusa, Solanum indicum, Stereospermum Suaveolens, Phaseolus trilobus, Leptadenia reticulata, Cyperus scariosus, Desmodium gangeticum, Santalum album (bílé santalové dřevo), Aegle marmelos.
Nutriční hodnota |
/ 100 g |
% DP** |
Energie |
1403 kJ 335 kcal |
16,8 |
Tuky |
6,14 g |
8,8 |
z nichž nasycené tuky |
4,89 g |
24,5 |
Uhlohydráty |
69 g |
26,5 |
z nichž cukry |
65 g |
72,2 |
Bílkoviny |
1,6 g |
3,2 |
Sůl |
0,028 g |
0,5 |
Vitamín C |
28,40 mg |
35,5 |
** Doporučený příjem průměrné dospělé osoby (8400 kJ / 2000 kcal)
Země původu: Indie