Chlorella – droboučká sladkovodní řasa k prasknutí nacpaná chlorofylem už pár let patří mezi nejoblíbenější superpotraviny díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů. Přečtěte si, co tato zelená královna obsahuje a jaké jsou její účinky.
Co jsou zelené potraviny
Dnes bude řeč o chlorelle, která se řadí mezi takzvané zelené potraviny – výživné mikrořasy, sinice a obilné trávy. Ty obsahují vysoký podíl živin, minerálů, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.
Mezi nejznámější zelené potraviny patří: chlorella, zelený ječmen (mladý ječmen),spirulina, alfalfa – vojtěška, mořské řasy, matchatea, určité druhy zeleniny (špenát, pažitka, zelí…). Mimochodem kombinaci prvních dvou – mladého ječmene a chlorelly – rozhodně vyzkoušejte. Zatímco zelený ječmen povzbudí organismus díky obsahu vitamínů a minerálních látek z přírodního zdroje, chlorella detoxikuje a čistí.
Chlorella a její účinky
Chlorella je druh jednobuněčné sladkovodní řasy pocházející z dalekého Japonska a Taiwanu, kde má ideální podmínky k růstu. Při jejím zpracování dochází k narušení buněčné stěny tak, aby byla pro lidský organismus lépe stravitelná (naše trávící enzymy nedovedou membránu samy narušit).
Chlorella zaslouženě patří mezi takzvané „superpotraviny“ a to díky vysokému obsahu zeleného pigmentu (chlorofylu), aminokyselin, beta-karotenu, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a komplexu vitamínů skupiny B. Je bohatým zdrojem bílkovin a esenciálních mastných kyselin. Navíc obsahuje užitečný CGF/růstový faktor s posilujícím účinkem, chlorellin působící proti patogenům a detoxikující sporopolenin.
Jaké jsou tedy účinky chlorelly:
- podporuje přirozenou obranyschopnost
- má příznivý vliv na vitalitu, energii
- normální funkce střevního traktu, mikrobiální rovnováha
- antioxidant
- normální činnost jater, srdce a cév
- obsahuje chlorofyl, který působí protizánětlivě.
Užívání a dávkování chlorelly
Musíme si přiznat, že samotná chlorella, stejně jako zelený ječmen, nejsou chuťově nic moc (s čímž u zelených potravin už předem tak trochu počítáme). Ale je pár způsobů, jak si to zpříjemnit.
- Asi nejjednodušší je koupit si je ve formě tablet/kapslí (ideálně bez plnidel, barviv a pojiv), které specifickou „trávovou“ chuť eliminují.
- Pokud jste zvyklí snídat smoothie, nemusíte se bát ani práškové řasy nebo zeleného ječmene. Přidáte ho k ovoci a zelenině do mixéru.
Dávkování chlorelly
Nedoporučuje se lidem po transplantaci, těm, kteří užívají léky na ředění krve, dětem do tří let a lidem s autoimunitním onemocněním.
- Začněte malou dávkou a zjistěte, jak bude vaše tělo na řasu reagovat. Postupně můžete dávku zvyšovat, ale neměli byste sníst víc, než 6 gramů denně.
Doporučená denní dávka by měla být vždy uvedena na konkrétním výrobku. - Nezapomínejte na pravidelný pitný režim (s chlorelou i bez ní).
- Po třech měsících užívání je dobré dát si měsíční pauzu.
Prozkoumejte celou nabídku superpotravin Zdravíčko Boskovice a dodejte tělu pořádnou porci zelených vitamínů, minerálů a antioxidantů.