Ve škole, v práci i na výletě, tam všude se bez zdravé svačiny neobejdete. Obzvlášť, pokud nechcete například při návštěvě zoologické zahrady, nebo procházce okolo přehrady, sázet na smažené jídlo z bufetů a stánků s občerstvením. Přinášíme pár vyzkoušených receptů na úžasně jednoduché svačinky, kterými potěšíte děti i manžela.
Zejména vyváženě
Hurá, je víkend, venku svítí sluníčko, děti nadšeně pobíhají po bytě a těší se na výlet. Vy chystáte svačinu, ale ne ledajakou, žádný chleba s paštikou, chcete něco zdravého a dobrého. Něco, co bude obsahovat všechny výživové prvky v ideálním poměru – sacharidy, bílkoviny, vitamíny, vlákninu i zdravé tuky.
Děti chtějí housku? Klidně, ale zkuste jim dát celozrnnou, která je zasytí na dlouho a obsahuje vlákninu pro lepší trávení. Upéct si celozrnné pečivo doma není žádná věda, na internetu je spousta receptů, jak z celozrnné pšeničné, nebo ovesné mouky, droždí, mléka, soli a oleje vyčarovat domácí celozrnné rohlíky nebo chleba.
Někdo to rád… sladké
Potřebujete trochu povzbudit po náročnějším výšlapu, ale nechcete se ládovat sušenkami politými čokoládou? Asi vás nepřekvapí, že oblíbenou zdravou svačinkou na cesty jsou různé ovesné tyčinky, sušenky slazené jablečným pyré a rýžovým sirupem, plněné bezlepkové taštičky nebo nakrájené čerstvé ovoce v praktické dóze. A nesmíme zapomenout na povinnou výbavu většiny rodičů malých dětí – bezlepkové křupky.
Občas připravujeme i dezert do uzavíratelných skleniček. Na ten vám stačí řecký jogurt (nebo tvaroh), ovesné vločky, ořechy a ovoce.
Upečte si to samy
U nás doma se těší oblibě muffiny slazené „jinak“ (datlovým sirupem, čekankovým sirupem, medem nebo xylitolem). Když do těsta přidáte banány, nemusíte sladit vůbec. Část mouky nahrazujeme ovesnými vločkami a nadrobno nakrájenými ořechy a troškou sušeného nebo čerstvého ovoce. Recept najdete na konci článku.
Báječné jsou i domácí müsli tyčinky, které máte do hodiny hotové a dodají vám opět spoustu vlákniny a energie. Jsou ideální zdravou svačinkou do práce i do školy. A opět se při jejich „patlání“ (ono to jinak totiž říct nejde) neobejdete bez ovesných vloček, ořechů, sušeného ovoce, kokosového oleje a báječné jsou v nich i sezamová a slunečnicová semínka. Co na nich milujeme především? To, že si tam dáme jen to, co máme rádi.
Slané dobroty raz dva
Namazat si na chleba (ten celozrnný, samozřejmě) jen máslo může být trochu nuda. Už jste zkusili zdravou pomazánku z červené čočky s vejci? Nebo hummus z cizrny ochucený tahini pastou? Nebo slané muffiny, tousty s uzeným lososem nebo tuňákem, celozrnné tortilly s krůtím masem nebo tofu…
Službu udělají i obyčejná vejce uvařená natvrdo v kombinaci s libovolnou zeleninou. Ostatně zelenina by neměla chybět v žádné svačinové krabičce.
Recept na úžasně jednoduché a mimořádně žravé tvarohové muffiny
Tvarohové muffiny jsou u nás doma hit už… no páni, tři roky. Vím to, protože jsou vhodné pro děti zhruba od jednoho roku a tehdy je dcera taky poprvé ochutnala.
Na jeden plech budete potřebovat:
- 1 vejce
- 60 gramů třtinového cukru, nebo melasy, xylitolu… nebo rozmačkaný banán a 30 g sladidla
- 250 g tvarohu (lepší je z alobalu)
- 50 g kokosového oleje nebo másla
- trochu vody
- 100 g špaldové nebo rýžové mouky
- 7 gramů prášku do pečiva bez fosfátů
- půl lžičky mleté skořice, nebo citronová kůra (podle chuti)
- čerstvé nebo sušené ovoce (jahody, borůvky, brusinky, nakrájené švestky, rozinky)
Postup: Předehřejeme si troubu na 175 °C, plech na muffiny můžeme vymazat kokosovým olejem. Vyšleháme vejce se sladidlem, přidáme tvaroh, olej, trochu vody a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Ovoce buď opatrně vmícháme přímo do těsta, nebo naplníme důlky ve formě do poloviny směsí, přidáme do středu např. jahodu a pak další lžíci těsta.
Při pečení kontrolujeme zezlátnutí a pro jistotu i píchneme do muffinu špejlí, směs by se na ni neměla lepit. Obvykle se pečou asi 20 minut, ale je lepší na ně občas dohlédnout. Přejeme dobrou chuť.
Tak co vy na to? Dejte nám vědět, jaké zdravé svačinky připravujete na výlety vy, rádi se necháme inspirovat.