Klíčky patří na náš talíř už od pradávna. V dnešní době není problém předpěstované klíčky zakoupit v obchodě, ale jejich čerstvost vám nikdo nezaručí. Proto je jednodušším i levnějším řešením začít s klíčením doma.
K domácímu nakličování toho moc nepotřebujete: stačí vám jen vhodná nádoba, voda, semínka, nejlépe v bio kvalitě a trocha trpělivosti. Odměnou vám budou už za pár dní výživná naklíčená semena, kterými ozvláštníte polévku, salát nebo si je jen tak nasypete na rohlík s máslem.
Vhodná semena k naklíčení
Skvělé jsou klíčky zelené fazolky mungo, které chutnají jako mladý hrášek, rukola, zelená, červená i černá čočka, hrách, cizrna, ředkvička, řeřicha, hořčice, pohanka, roketa, vojtěška (též zvaná alfalfa), pískavice atd. Pro zachování všech živin se doporučuje konzumovat naklíčená semena čerstvá, tepelně neopracovaná.
K zakoupení jsou i předpřipravené směsi, u kterých najdete spoustu informací o vhodné době namáčení, době klíčení a další užitečné informace, které vám pomohou, pokud s klíčením začínáte. Vždy vybírejte semena v BIO kvalitě a nenakličujte semena určená k výsevu, protože mohou být chemicky ošetřená.
Ideální podmínky pro naklíčení semen
Semínka nejlépe klíčí ve stínu nebo pološeru, proto je nevystavujte přímému slunci. Dobře vzejdou při pokojové teplotě, rychlost růstu závisí druhu nakličovacího semena a pohybuje se v řádu několika dní.
Abyste předešli hnilobě naklíčených semen a tím pádem jejich znehodnocení, je třeba je řádně proplachovat, udržovat vlhká a zároveň je nenechávat stát ve vodě. Pozor například u ředkvičky a řeřichy, pokud se vám zdají kořínky „chlupaté“ a obáváte se, že by to mohla být plíseň, přivoňte si. Pokud jsou cítit zatuchle, vyhoďte je. Pokud ne, pravděpodobně jde o droboučké kořínky a vyhodit je by byla škoda.
Vyberte správnou misku pro nakličování semen
Pokud s nakličováním začínáte, budou vám stačit obyčejné misky, které vystelete savým materiálem (gázou, bavlněnou plenkou, vatou), nebo miska, jemné sítko a talířek na překrytí.
Pokud to s domácími klíčky myslíte vážně a naklíčená semena se stala oblíbeným zpestřením vašeho jídelníčku, ušetříte čas i námahu s nakličovacími miskami nebo sklenicí na klíčení, která má speciální víčko se síťkou, aby mohla přebytečná voda odkapat.
Dejte se do toho
- Semena vložte do nakličovací sklenice nebo mísy, zalejte je studenou vodou a nechte ponořená po dobu uvedenou na obalu semen (zhruba kolem osmi hodin). Během této doby semena nabobtnají a probudí se.
- Vodu slejte. Následující dny vždy dvakrát denně klíčící semínka omyjte nebo nádobu naplňte vodou, nechte minutku stát, pak vodu slejte a semínka protřepejte. Po navlhčení semen nádobu zakryjte gázou nebo například talířkem, aby byla v temnu. Můžete vyzkoušet dát semena do jemného cedníku a nakličovat v něm, ale pozor na jejich vysychání.
- Pokud nakličujete na miskách s vatou nebo gázou, stačí semínka rosit rozprašovačem nebo zalévat trochou vody. Savý materiál pod nimi vlhkost udrží.
- Až klíčky dosáhnou požadované délky, dejte je do lednice, aby se zastavil jejich růst. Přestože v chladničce nějakou dobu vydrží, je dobré je zkonzumovat co nejdřív a předtím ještě opláchnout vodou.
Co dělat, když máte naklíčeno
Přidejte naklíčená semena do zeleninového nebo těstovinového salátu, posypte s nimi chleba, hotovou polévku, dejte je do tortilly, do rizotta nebo si je vychutnejte jen tak. Množství vitamínů a minerálů i chuť samozřejmě závisí na druhu rostliny.
Naklíčená semena hořčice a řeřichy mají štiplavou chuť, proto se hodí na chlebíčky, k pokrmům s vejci nebo na ozdobu jakéhokoli pokrmu. Pískavice řecké seno a fazolky se hodí do indické i čínské kuchyně. Loupaná slunečnice zase chutná krásně oříškově a dá se jíst jen tak.