Říká se, že kdo neochutnal, nepochopí a pro oříšková másla nebo chcete–li krémy, to platí určitě. Chcete vědět víc? Jak se současný hit ve stravování vyrábí, jaké druhy jsou k dostání a kam ho můžete přidat, než dojíte zbytek skleničky lžičkou. Čtěte a ochutnávejte.
S máslem nemá to ořechové nic společného
Je to možná trochu paradox, ale ořechové máslo, respektive krém, jak se správně označuje, vzniká rozmixováním ořechů silným mixérem až do krémovité konzistence. V obchodě si můžete většinou vybrat, jestli sáhnete po másle jemnější konzistence, které se dobře roztírá, nebo upřednostňujete křupavou variantu s kousíčky (tou dodáte šmrnc třeba ořechové bábovce).
Často se ořechy před rozmixováním pečou, aby se rozvoněly a výsledný krém měl plnější chuť. Pokud upřednostňujete výživové hodnoty, sáhněte po raw kvalitě, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 °C.A zkontrolujte také, že není v krému přidaný cukr nebo sůl.
Druhy ořechových krémů
I tady je rozhodování vlastně docela jednoduché. Může mít:
- oříškové máslo jednodruhové, tedy vyrobené například pouze z mandlí, kešu, vlašských, pistáciových nebo makadamových oříšků. Pokud máte dost odvahy a chuť experimentovat, zkuste tahini pastu z pražených sezamových semínek. Své uplatnění najde při přípravě pomazánek (zejména hummusu), zjemní omáčky a chutná je i jen tak na pečivu.
- Oříškové máslo vícedruhové obsahuje naopak různé druhy ořechů nebo semínek. Vyzkoušet tak můžete třeba para krém s mákem, nebo exotickou kombinaci mandlí, bílé čokolády a kokosu.
- A že jsou vám jen ořechy málo? Že máte raději Nutelu? I na vás výrobci mysleli a do skleniček pro mlsouny přidali i čokoládu a/nebo liofilizované ovoce. Ale cukr nechali stranou, takže je to relativně zdravé pokušení.
Chcete náš tip? Jestli něco milujeme, tak kombinaci arašídů a slaného karamelu. Dobře, tam nějaký cukr je, ale ta chuť! Tomu opravdu nemůžeme odolat. - Pozor by si měli dát samozřejmě alergici a všichni, kteří touží zhubnout. Ořechová másla jsou sice zdravá a zasytí na delší dobu, ale jsou také plná tuků a energie, takže i tady platí, že si musíte po dvou, třech lžičkách říct dost. No dobrá, tak ještě jednu. Poslední.
Potěšte chuťové pohárky sladkými i slanými variacemi
Konečně jste se odhodlali si oříškové máslo koupit, ale teď vám stojí sklenička ve spíži? Použití více méně záleží na vašich chuťových preferencích. Přinášíme 7 vyzkoušených tipů, jak si krém užít do poslední… lžičky.
- Mažte dle svého uvážení na pečivo, palačinky, lívance, na rozkrojený dortový korpus…
- Vmíchejte oříškový krém do těsta při přípravě pečených i nepečených dezertů (např. ořechové řezy, bábovka, vánoční cukroví, krásně spojí různé rawkuličky).
- Ozdobte jím ranní kaši nebo jogurt.
- Do krémů nejen na dorty, ale i palačinky (tvaroh + ořechový krém + sladidlo = neokoukaná náplň). Krémy lze slepovat a plnit i vánoční cukroví (například do vosích úlů se nám osvědčil oslazený kešu krém s kapičkou vaječného likéru nebo baileys).
- Vykouzlete během chvilky chutnou zálivku nebo dip k ovocnému nebo zeleninovému salátu tak, že smícháte máslo (hodí se mandlové nebo kešu) s troškou vody.
- Naslano ke zjemnění krémových polévek místo smetany můžete přidat lžičku kokosového másla nebo už jednou zmíněného tahini.
- Přidejte si lžičku ráno do smoothie a uvidíte, jak vás příjemně zasytí a nabije energií.