Oříškové máslo jako zdravá závislost. Anebo ne?

Říká se, že kdo neochutnal, nepochopí a pro oříšková másla nebo chcete–li krémy, to platí určitě. Chcete vědět víc? Jak se současný hit ve stravování vyrábí, jaké druhy jsou k dostání a kam ho můžete přidat, než dojíte zbytek skleničky lžičkou. Čtěte a ochutnávejte.

maslo 1

S máslem nemá to ořechové nic společného

Je to možná trochu paradox, ale ořechové máslo, respektive krém, jak se správně označuje, vzniká rozmixováním ořechů silným mixérem až do krémovité konzistence. V obchodě si můžete většinou vybrat, jestli sáhnete po másle jemnější konzistence, které se dobře roztírá, nebo upřednostňujete křupavou variantu s kousíčky (tou dodáte šmrnc třeba ořechové bábovce).

Často se ořechy před rozmixováním pečou, aby se rozvoněly a výsledný krém měl plnější chuť. Pokud upřednostňujete výživové hodnoty, sáhněte po raw kvalitě, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 °C.A zkontrolujte také, že není v krému přidaný cukr nebo sůl.

184949_bozske-orisky-100--arasidovy-krem-krupavy-390g

Druhy ořechových krémů

I tady je rozhodování vlastně docela jednoduché. Může mít:

  • oříškové máslo jednodruhové, tedy vyrobené například pouze z mandlí, kešu, vlašských, pistáciových nebo makadamových oříšků. Pokud máte dost odvahy a chuť experimentovat, zkuste tahini pastu z pražených sezamových semínek. Své uplatnění najde při přípravě pomazánek (zejména hummusu), zjemní omáčky a chutná je i jen tak na pečivu.
  • Oříškové máslo vícedruhové obsahuje naopak různé druhy ořechů nebo semínek. Vyzkoušet tak můžete třeba para krém s mákem, nebo exotickou kombinaci mandlí, bílé čokolády a kokosu.
  • A že jsou vám jen ořechy málo? Že máte raději Nutelu? I na vás výrobci mysleli a do skleniček pro mlsouny přidali i čokoládu a/nebo liofilizované ovoce. Ale cukr nechali stranou, takže je to relativně zdravé pokušení.
    Chcete náš tip? Jestli něco milujeme, tak kombinaci arašídů a slaného karamelu. Dobře, tam nějaký cukr je, ale ta chuť! Tomu opravdu nemůžeme odolat.
  • Pozor by si měli dát samozřejmě alergici a všichni, kteří touží zhubnout. Ořechová másla jsou sice zdravá a zasytí na delší dobu, ale jsou také plná tuků a energie, takže i tady platí, že si musíte po dvou, třech lžičkách říct dost. No dobrá, tak ještě jednu. Poslední.

 

184463-1_big-boy-slany-karamel-gold--mamadomisha-250g

 

Potěšte chuťové pohárky sladkými i slanými variacemi

Konečně jste se odhodlali si oříškové máslo koupit, ale teď vám stojí sklenička ve spíži? Použití více méně záleží na vašich chuťových preferencích. Přinášíme 7 vyzkoušených tipů, jak si krém užít do poslední… lžičky.

  1. Mažte dle svého uvážení na pečivo, palačinky, lívance, na rozkrojený dortový korpus…
  2. Vmíchejte oříškový krém do těsta při přípravě pečených i nepečených dezertů (např. ořechové řezy, bábovka, vánoční cukroví, krásně spojí různé rawkuličky).
  3. Ozdobte jím ranní kaši nebo jogurt.
  4. Do krémů nejen na dorty, ale i palačinky (tvaroh + ořechový krém + sladidlo = neokoukaná náplň). Krémy lze slepovat a plnit i vánoční cukroví (například do vosích úlů se nám osvědčil oslazený kešu krém s kapičkou vaječného likéru nebo baileys).
  5. Vykouzlete během chvilky chutnou zálivku nebo dip k ovocnému nebo zeleninovému salátu tak, že smícháte máslo (hodí se mandlové nebo kešu) s troškou vody.
  6. Naslano ke zjemnění krémových polévek místo smetany můžete přidat lžičku kokosového másla nebo už jednou zmíněného tahini.
  7. Přidejte si lžičku ráno do smoothie a uvidíte, jak vás příjemně zasytí a nabije energií.