Vůně čerstvě připravené kávy je přesně to, co nás každé ráno vytahuje z postele. Lahodný kofeinový nápoj je každodenním životabudičem a díky němu vstupujeme do nového dne s úsměvem na rtech a odhodláním v srdci. Zatímco někteří preferují rozpustnou kávu, jiní jsou zastánci klasické turecké kávy. Turecká káva je mezi námi už od nepaměti a stále se těší velké oblíbenosti. Věděli jste například, že turecká káva k nám byla dovezena z Blízkého východu?
Z historie turecké kávy
Turecká káva má opravdu bohatou historii, která je velice zajímavá. Pokud bychom se však podívali na její historii v Čechách, řekli bychom, že se Češi s ní seznámili na konci 16. století. Přivezena k nám byla z Blízkého východu a podávala se v kavárně, která kupodivu nebyla otevřena v Praze, nýbrž v Brně. Byl to jakýsi zlom, jelikož do té doby se turecká káva prodávala u nás jenom v lékárnách. V Evropě však byla k dostání prakticky v každé městské kavárně.
Když však turecká káva doputovala i do našeho hlavního města, spustila se vlna zvědavosti. V první pražské kavárně, kde se podávala turecká káva, ji totiž prezentovali na ulicích tak, že chodili v turbanu a kávu dávali lidem ochutnat. Byla to reklama, jakou do té doby Praha neviděla, tudíž se nelze divit tomu, že zákazníky do kavárny jménem “U zlatého hada” opravdu nalákali. A mimochodem, kavárna sídlí v Karlově ulici dodnes.
I když se zprvu turecké kávě obecně u nás (především v menších městech) moc nedařilo (důvodem byla například vysoká cena), přesto na trhu setrvala, za což řada lidí každý den po probuzení děkuje.
Co je to džezva?
V souvislosti s tureckou kávou se nabízí otázka, co je to džezva. Jedná se o kónickou nádobu, která má většinou dlouhé ucho a nálevku a je určená především k vaření kávy. Jinými slovy se tedy jedná o kávovou konvici, která se dnes vyrábí z mnoha materiálů. Na trhu se setkáte s kávovou konvicí z nerezové oceli, také s džezvou vyrobenou z mědi či dalších materiálů.
Vařit kávu v džezvě je jeden z nejstarších způsobů, jak lahodný kofeinový nápoj připravovat. Dodnes se takto vaří káva v Turecku, Řecku nebo například v Indii.
Jak připravit kávu?
Káva z džezvy je bezkonkurenční, proto na otázku “jak připravit kávu” není jiná odpověď, než “v džezvě”. V této kávové konvici se turecká káva vaří většinou přímo s cukrem i kořením, které dodá kávě nezaměnitelnou chuť. Navíc se nejedná o žádný náročný proces, naopak je to velmi snadné.
Prvním krokem je přidání jemně namleté kávy do džezvy, která se posléze zalije studenou vodou. Připravovaná káva se promíchá a začne se pomalu ohřívat. Při vaření nezapomínejte odebírat pěnu, která vzniká při vaření. Po zhruba deseti minutách intenzivního vaření v doprovodu s mícháním je káva připravená k nalití do hrníčku. Kdy to tedy vyzkoušíte?