Ať už jste se zdravým životním stylem nejlepší kamarádi nebo se teprve seznamujete, období vánočních svátků je náročné pro každého. Pokud si chcete dopřát vánoční cukroví bez výčitek, jednoduše si léty prověřené recepty poupravte a vrhněte se na zdravé pečení. Poradíme vám, jak na to.
Do pšeničné mouky přimíchejte ořechovou, nebo ovesné vločky
Zkuste před pečením část pšeničné mouky, která obsahuje hodně lepku, nahradit
- celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovou pohankovou moukou, které jsou významnými zdroji vlákniny a minerálů,
- ořechovou moukou (mandlovou nebo kokosovou), dodá vánočnímu cukroví šmrnc,
- rýžovou mouku (je bezlepková a výborně pojí),
- nebo ovesnými vločkami s klíčky.
Pamatujte ale, že celozrnné a ovesné mouky více sají tekutinu, takže si hlídejte konzistenci těsta.
Místo másla ořechy
Klasické máslo patří do většiny vánočního cukroví, stejně jako ořechy, takže pokud máte ve spíži ořechové máslo nebo ořechový krém, neváhejte ho do těsta přidat. Dodá mu ještě oříškovější chuť a na výběr máte z nespočtu druhů.
Jak konkrétně využít ořechová másla při zdravém pečení? Kešu máslem (dle chuti doslazeným) můžete naplnit vosí úlky, kokosové máslo bude báječné do kokosových kuliček a krém z lískových oříšků se zase skvěle hodí ke slepování.
Zdravé pečení bez cukru
Bez medu si vánoční pečení (obzvlášť medových perníčků) neumíme představit. Pozor, má větší sladivost, než klasický cukr, takže ho stačí míň. Dalším náhradním sladidlem může být datlový sirup nebo sušené datle, které předem namočíte ve vodě a pak rozmixujete na pastu bohatou na draslík, železo a vitamíny.
Vyzkoušet můžete i kokosový cukr, který má nízký glykemický index. Chutí připomíná karamel a získává se z květů kokosových palem. Nebo vyzkoušejte čekankový sirup s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem napomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost.
Zkuste i superpotraviny
Karob je plodem subtropického stromu s názvem rohovník obecný. Karobový prášek se získává z uschlé dužiny lusků. Karob obsahuje víc vápníku a vlákniny, než kakaové boby, takže napomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost. V jakémkoli receptu na vánoční cukroví nahraďte kakao karobem v poměru 1:1.
Maca, též řeřicha peruánská, se právem řadí mezi superpotraviny. Před namletím maca připomíná řepu a výživné složky (vitamíny, minerály, vláknina, antioxidanty) rostliny jsou koncentrované v kořenu. Lžičku prášku můžete přidat v podstatě kamkoli.
V článku jsme vám nabídli několik alternativ, jak si nejen do vánočního cukroví přidat cenné živiny a ubrat cukry. Teď je čas na praktickou ukázku.
Recept na vanilkové rohlíčky z mandlové a špaldové mouky
Budete potřebovat:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 50 g ovesných vloček
- 50 g mletých mandlí
- 80 g oleje např. kokosového nebo slunečnicového (můžete nakombinovat s ořechovým máslem)
- 2-3 lžíce medu nebo jiného sladidla
- dřeň ze čtvrtiny vanilkového lusku
- špetku skořice
- 1 žloutek
- libovolné: 30 g vanilkového proteinu v prášku.
Ovesné vločky namelte najemno silným mixérem. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, pokud by se vám zdálo málo sladké, můžete přidat sladidlo. Vytvarujte rohlíčky a poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo vtlačte do formy na rohlíčky.
Pečte asi 15 minut v rozehřáté troubě na 180°C.
Poté je můžete obalit ve vanilkovém proteinu, sypké stévii nebo vanilkovém cukru.